De flesta har säkert någon gång hört att det ska vara så bra för kroppen att simma. Detta stämmer! Simning är en skonsam träningsform som inte sliter så mycket på leder som till exempel löpning gör. När man befinner sig i vattnet upphävs delvis tyngdlagen och vattnet är ett mjukt element att vara i. Man känner sig lättare och de rörelser man gör blir mjukare på grund av vattnets motstånd. Är vattnet dessutom lite varmt hjälper temperaturen också till.
Ofta rekommenderas simning eller olika övningar i vatten just för idrottare som behöver olika typer av rehabilitering efter en skada. Mindre skador som förslitning eller en sträckning blir ofta snabbt bättre genom rehabilitering i just vatten. Speciellt för skador på benen är vattenövningar oftast det bästa. Det kan finnas övningar man behöver utföra som är svåra att göra på land, men tack vare vattnets förmåga att både bära upp och skapa känslan av att väga mindre, gör att de kan utföras på ett bra sätt.
Inför större mästerskap och turneringar kan det ta extra tufft för en idrottare som blir skadad och rätt rehabilitering är därmed otroligt viktigt. Detta gäller till exempel inför ett olympiskt mästerskap, friidrotts-Em eller världsmästerskapet i fotboll (du kan läsa mer om mästerskapet på Vm-fotboll.se).
Just för löpare som tävlar brukar man rekommendera vattenträning. Träningen gör att man kan bibehålla sin upptränade muskelfunktion trots att man kanske har en skada som gör att man inte kan vara ute och löpträna för tillfället. Något att tänka på om man ska börja simträna som rehabilitering och inte gjort det tidigare, är att man faktiskt ser över hur man simmar. Man behöver ha en någorlunda bra simteknik så att man inte skaffar sig skador på grund av att man är en dålig simmare. Ger man sig i kast med att simma som rehabilitering men snabbt får ont i axlarna kan det bero på att man har en lite dålig teknik, så se till att få detta under kontroll. Axeln belastas naturligt ganska mycket när man simmar och tar man i på “fel” sätt kan det skapa nya problem.